8M Día internacional de la dona treballadora

La dona en tota la història de la humanitat ha estat oprimida i tractada com a esclava i objecte. Relegada a les tasques de la llar, a portar nens al món i a servir a l’home. Nosaltres com a societat mai hem sumat. Només existia l’home, i ell és el qui feia món. Quan alguna germana s’ha atrevit a alçar la seva veu, ha estat sentenciada a mort o tractada com a bruixa. Fins ara. El moment en què totes les dones del món s’uneixen i prenen consciència del maltractament i menyspreu que han sofert durant segles. Dones cis, trans, racialitzades, lesbianes, bisexuals, i amb diversitat funcional uneixen forces i s’atreveixen a plantar cara al patriarcat, el veritable culpable.

El moviment feminista és la lluita contra tota classe de violència cap a la dona, la presa de drets com a éssers humans i a l’enderroc dels rols de gènere i heteronormativitat. Des d’aquest moviment les dones lluitem per la nostra emancipació, posem fi a la nostra hipersexualització i als feminicidis, i destruïm aquest sostre de cristall que no sols ens incapacita en el treball sinó en molts aspectes de la nostra vida.

La batucada com altaveu social: la música com a mitjà reivindicatiu

Kapomba és un grup de joves percussionistes molt divers i on creiem profundament en la igualtat i equitat de les dones, sense importar la seva orientació sexual, identitat de gènere o raça. Com a grup hem nascut amb una perspectiva feminista, adaptant-ho en la nostra convivència i millorant cada dia. Per a nosaltres el feminisme no és una lluita d’un sol dia, sinó constant, a cada moment i cada petit detall. És per això que a través d’aquestes línies manifestem la nostra necessitat de formar part del moviment intervenint a les mobilitzacions que ens siguin possibles, perquè sabem que l’única forma d’aconseguir l’emancipació de la dona treballadora és mitjançant la mobilització als carrers i places de tot el món.

La batucada neix al Brasil, a mans afrobrasileres, i utilitzada com a expressió musical
que en passar dels anys i amb la globalització s’ha expandit. La batucada no ha sigut mai només una eina de celebració o animació, també de manifestació. La batucada és un mitjà reivindicatiu i de protesta més. És per això que a través dels nostres instruments ens posicionem en contra del masclisme, els feminicidis i les violacions que crea el patriarcat cada any i per les nostres germanes trans, contra les discriminacions que sofreixen (inclús a dins del mateix moviment) i els transfeminicidis. Per a nosaltres la percussió és el nostre llenguatge com a grup i amb això enviem un missatge ben clar: LA REVOLUCIÓ SERÀ FEMINISTA O NO SERÀ.

No és una festa, és la revolució

La presència de batucades en la manifestació feminista no simbolitzen festa, sino una manera de mostrar-nos a favor del moviment i de la lluita. Per a Kapomba, com sempre repetim, els nostres instruments ajuden a fer la reivindicació pacífica i contundent. Com ja hem dit, lluitem per a l’eliminació de qualsevol opressió cap a la dona en tots els aspectes. És a dir, creiem en un feminisme interseccional, on no sols dones cis-hetero i blanques puguin aconseguir els seus drets, sinó que tota dona racialitzada, migrant, trans, lesbiana o bisexual pugui tenir la llibertat que es mereix com a ésser humà.

Mañana, la revolución se alzará de nuevo y, para terror

vuestro, anunciará con todas sus trompetas batucadas:

¡Fui,soy y seré!

Rosa Luxemburgo, adaptada.